loader image

Hoe kun je thee het best bewaren?

Hoe kun je thee het best bewaren?

Er is weinig zo lekker verwarmend als een goed kopje thee – en dan vooral losse thee, omdat losse theebladeren zorgen voor een beter resultaat. Om de zoveel tijd kom je een theesoort of smaak tegen die gewoon geweldig is, waardoor je het liefst een goede voorraad inslaat. Wij geven je groot gelijk. In deze blog vertellen we je hoe je die smaak van je thee zo lang mogelijk goed houdt.

Hoe lang is thee houdbaar?

De meeste theesoorten en kruidentheesoorten (tisanes) maken gebruik van gedroogde bladeren. Per definitie zijn ze hierdoor ontzettend lang houdbaar, maar op een gegeven moment zal de smaak verloren gaan. De meeste gedroogde theesoorten of tisanes zijn hierdoor gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar houdbaar (en smaakvol!).

Hoe verliest thee smaak?

Wij vinden het heel jammer dat thee na verloop van tijd minder smaakvol wordt, maar helaas is dat de realiteit. Je kan er wel voor zorgen dat dit zo traag mogelijk gebeurt, zodat je nog gewoon van de smaak van je (kruiden)thee kan genieten zoals het bedoeld is.

Thee verliest smaak door in contact te komen met lucht (zuurstof), licht, vocht en geuren. Dit is wat je kan doen om dat zo veel mogelijk te verminderen:

Zo min mogelijk lucht

Thee oxideert verder wanneer het in contact komt met lucht, dit zorgt er simpelweg voor dat het eerder een beetje slap wordt van smaak. Losse bladeren zullen altijd wat luchtruimte hebben tussen de bladeren in, maar wat je kan doen om dit te verminderen is ervoor zorgen dat je zakje of potje thee volledig gevuld is met thee. Als er minder lucht bovenin zit, oxideert het minder snel. Zorg ook dat je een goede klem of sluiting op je theezak hebt, of een potje wat luchtdicht opgeslagen kan worden. Wat voor potje kun je het beste gebruiken? Goede vraag – dat brengt ons op het volgende punt.

Beschermen tegen de zon

Zonnebrand is niet nodig, maar een goede opslag wel. Zorg ervoor dat je thee nooit in direct licht staat, dus sla het bijvoorbeeld op in een gesloten blik. Je kan ook kiezen voor een glazen potje, wanneer je deze in een kast of lade wegzet, uit de zon.

Bescherm de eigenschappen van je thee

Bescherm je theebladeren ook goed tegen vocht. Zorg ervoor dat de lepel waarmee je je theebladeren in een zeefje/theepot schept dan ook niet in contact komt met het water. Mocht dat wel gebeuren, pak dan een nieuwe theelepel. Als je met dezelfde (natte) theelepel je andere bladeren aanraakt, begint het extraheren en zullen de bladeren beginnen met het loslaten van hun smaak. Natuurlijk verspreidt dit ook snel, dus zul je een cluster onbruikbare theebladeren krijgen als dit gebeurt.

Heb jij een vaste theekast of theelade in huis? Leuk! Houd er wel rekening mee dat thee en kruidenthee beide erg aromatisch zijn en, in dat opzicht, ook erg gevoelig. Als je thee opslaat met andere, geurige producten, kunnen ze die aroma’s/smaken opnemen. Hierdoor valt de originele smaak van je melange gedeeltelijk weg. Verschillende theesoorten samen opslaan is helemaal niet erg, maar zorg er wel voor dat ze allemaal goed afgedicht zijn. Trivia: wist je dat theebladeren gebruikt kunnen worden om nare geuren weg te nemen? Je kan namelijk gedroogde of gebruikte theebladeren wegzetten in een lade, kast of ergens anders om een prettige thee geur te krijgen. Je kan natuurlijk ook gewoon je thee drinken, maar dit is om leuk om te weten.

Hoe lang doe jij normaal gesproken met je thee voorraad? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebook of Instagram!