Hoe wij onze eigen kruidenthee hebben gemaakt!
Na samen te zijn gekomen als 4 verschillende telers met elk onze eigen gewassen, hebben wij een originele, Nederlandse kruidenthee weggezet waar we enorm trots op zijn. Het hele proces van het ontwikkelen en totstandkomen van onze melange heeft zo’n twee jaar geduurd. In deze blog hebben we het over de transformatie van onze 4 losse ingrediënten naar 1 melange van de Theelers kruidenthee blend.
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!
Om te kijken naar een goed eindproduct met al onze ingrediënten, moesten we in ieder geval ieder ingrediënt goed kennen. Dit betekende voor ons een kennisuitwisseling, onderzoeken en experimenteren. Losse thee die je in een winkel koopt doorloopt een vast, uitgebreid proces, maar voor onze ingrediënten moesten we natuurlijk uitvogelen hoe we ze moesten drogen, hoe fijn de bladeren gesneden moesten worden enzovoorts.
Met hulp van een theesommelier hebben we gekeken naar de individuele ingrediënten en de samenhang daarvan in een mix (of in dit geval; een kruidenthee melange). Eén van de punten waar we goed over na moesten denken was de verdeling van de ingrediënten. De hoofdingrediënten zijn namelijk:
- Laurier
- Bromelia
- Curryblad
- Basilicum
Bij het lezen van de ingrediënten zul je al een beeld, aroma, of smaak in gedachten hebben. Dat komt natuurlijk omdat dit best volle, uitgesproken smaken zijn. Voor onze producten is het natuurlijk de bedoeling om alles evenveel naar voren te laten komen, zonder dat er één of twee smaken overheersen. Het eindproduct moet ook lekker smaken, niet geheel onbelangrijk!
Goed, beter, best
Na een intensieve periode van testen en proeven van verschillende varianten samen met de theesommelier, hebben we besloten om citroenverbena aan onze kruidenmelange toe te voegen als vijfde ingrediënt. Hiermee was de mix, in ieder geval wat betreft ingrediënten, compleet! Daarna is er nog gekeken naar hoeveelheden per ingrediënt, formaat van de bladeren en andere factoren om de blend te fine-tunen.
Om de kwaliteit zo consistent mogelijk te houden, drogen we de bladeren zorgvuldig en hebben we instructies voor het zetten op de verpakking gezet. Dit zijn, volgens ons en de theesommelier, de beste omstandigheden voor de thee, maar je kan nog altijd experimenteren. Hoe?
Er zijn veel factoren die de uiteindelijke smaak van je thee beïnvloeden. Denk aan de temperatuur van het water. Witte thee wordt op een hele andere temperatuur gezet dan zwarte thee, omdat heet of kokend water de bladeren van witte thee beschadigt. Voor onze kruidenmelange kun je dus ook kijken naar het gebruiken van minder heet water, of eventueel het gebruiken van mineraalwater in plaats van kraanwater. Ook de hoeveelheid bladeren kun je aanpassen naar je smaak.
Heb jij onze kruidenthee melange al geprobeerd? Zo ja, wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebook of Instagram!