loader image

Nederlandse thee: het belang van goede ingrediënten

Nederlandse thee: het belang van goede ingrediënten

Nederlanders zijn, net als zo’n beetje de rest van de hele wereld, gek op thee. We zijn dol op een kopje groene thee in de avond, of zwarte thee in de middag. Als het lekker weer is buiten, genieten we van een verse munt- of gemberthee op het terras. Ook het verschil in smaak van écht goede thee proef je, dus in deze blog gaan we het hebben over hoe belangrijk goede ingrediënten zijn voor een theemelange of tisane.

Een introductie…

Voordat we beginnen over het belang van goede ingrediënten, kijken we eerst naar thee in haar algemeenheid. Alle theesoorten die je namelijk kent (denk aan groene thee, zwarte thee, oolong thee, enz.), komen van dezelfde plant. Dit is de Camelia sinensis, ook wel bekend als de theeplant.

“Groene thee smaakt toch wel heel anders dan zwarte thee,” horen we je al denken – en dat klopt! Het verschil zit hem niet in de plant, maar in hoe de bladeren verwerkt zijn na het plukken. Groene thee doorloopt een ander, korter proces dan zwarte thee. Het verschil in dit proces heeft niet alleen een gevolg voor de smaak, maar ook op de kleur, geur, textuur en cafeïne/theïnegehalte van de thee.

Wanneer een theeboer blij is met de smaak en eigenschappen van zijn theebladeren, droogt hij ze uit, zodat ze deze eigenschappen vastzetten en lang vasthouden. Normaal gesproken kun je ongeveer een half jaar tot een jaar doen met thee, afhankelijk van hoe je het opslaat.

Dichterbij huis

Thee is al enorm lang geliefd in het Oosten, al lang voordat het in Europa terecht kwam. De meeste thee wordt geteeld in China, India en Sri Lanka, waar de teelt gestimuleerd wordt door honderden jaren aan ervaring en tradities. Sinds de ontdekking van thee, is men ook begonnen met het drinken van kruidenthee (of tisane), theesoorten van andere planten/bladeren. Zo heb je tegenwoordig populaire kruidenthee melanges zoals rooibos en kamillethee.

(Kruiden)thee kan dus enorm veelzijdig zijn – het ligt maar net aan welke smaken je graag wilt hebben. De veelzijdigheid van tisane kan je natuurlijk in je voordeel gebruiken, door dichterbij huis te kijken naar bekende kruiden, bloemen of planten waar je zelf thee van kan zetten. Wist je dat je kruidenthee kan zetten van lavendel, brandnetel, hibiscus, rozen (en nog veel meer)? De kans bestaat dat je iets in de tuin hebt waar je een heerlijke, unieke tisane van kan maken!

Verfrissend alternatief

Kiezen voor een tisane om af te wisselen van thee is helemaal geen gek idee. Sterker nog, tisanes verdienen wat ons betreft een vaste plek in je theekastje.

Een fijn voordeel dat ze hebben over traditionele theesoorten, is bijvoorbeeld dat ze van nature vaak geen cafeïne bevatten. Ook de smaak is natuurlijk compleet anders dan gewone thee – vaak grassig, bloemig en over het algemeen wel wat zachter van textuur.

Wij gebruiken natuurlijk onze eigen gewassen voor kruidenthee; bromelia, laurier, currybladeren en basilicum. Om niet net zoals wij jarenlang onderzoek te doen, kun je simpel beginnen: één ingrediënt! Een simpele rozenthee bijvoorbeeld, heeft een unieke smaak die niet veel nodig heeft. Je zult versteld staan als je eens Googlet op “thee van [willekeurige plant/blad/bloem].”

Welke kruidenthee zou jij kunnen maken van wat er bij jou in de tuin (of in de buurt) groeit? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebook of Instagram!