loader image

Vergeet theezakjes: DIT is goede thee…

Vergeet theezakjes: DIT is goede thee…

Hoe een kopje thee smaakt is niet alleen afhankelijk van wat voor theebladeren je gebruikt. Er zijn heel wat factoren die het eindresultaat beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van het water, trektijd en de hoeveelheid bladeren. Er is echter nog een belangrijke factor, namelijk de grootte van de bladeren. In deze blog hebben we het over theezakjes en waarom ze een minder wenselijk resultaat geven dan losse bladeren voor je thee of tisane.

Kleine oorzaken, grote gevolgen

We beginnen met het kijken naar theezakjes in het algemeen. Een kenmerk van theezakjes is dat ze compact zijn, vaak geschikt voor één kopje en ook simpel op te ruimen zijn, omdat je het hele zakje weggooit als je klaar bent. Zeker handig, maar er wordt hier een compromis gesloten wat betreft de kwaliteit. De theebladeren moeten namelijk fijn gemalen worden om in het zakje te passen en dat heb je liever niet.

Een goed begin is het halve werk

Wat losse bladeren zoveel beter maakt, is de kleinere oppervlakte van grotere bladeren. Dit klinkt tegenstrijdig, omdat we het over grotere bladeren hebben, maar fijngemalen bladeren (of ‘dust,’ zoals het in de theewereld geclassificeerd wordt) hebben een groter gezamenlijk oppervlak.

Waarom is dit erg? Elke (kruiden)theesoort wil enigszins beschermd worden; je hoort je thee af te schermen van zonlicht en zuurstof. Wanneer je theebladeren fijngemalen zijn en dus een grotere oppervlakte hebben, komen ze in meer contact met lucht en zonlicht en verliezen ze hun smaak en worden ze ‘platter’ dan losse thee. Je verliest zo ook antioxidanten en mineralen die je anders in grotere hoeveelheden zou krijgen.

Wat je dus wél wilt doen is losse theebladeren gebruiken, ongeacht wat voor thee of kruidenthee je drinkt. Je zou zelfs een blind tasting test kunnen doen samen met anderen om het verschil te proeven.

Boost je losse thee!

Overtuigd? Dan kun je nog iets proberen met je theebladeren om je thee of tisane nog beter tot zijn recht te laten komen!

Gebruik eens een keer 3-4x meer dan de genoemde hoeveelheid (thee)bladeren. Neem een grote zeef en geef de bladeren genoeg ruimte om zich volledig te ontvouwen en smaak af te geven. Laat vervolgens deze bladeren de helft van de normale tijd trekken et voilà! Je hebt nu een heel ander resultaat dan wanneer je op de gebruikelijke manier thee zou zetten. Wees gerust, de bladeren kun je nog een keer of 4 hergebruiken, of tot wanneer je de smaak flauw vindt worden.

Deze manier van theezetten geeft je een rijkere smaak en zorgt er ook voor dat je een betere sample van je melange hebt. Stel dat je, net zoals bij de kruidenmelange van Theelers, 5 ingrediënten hebt en de 2 gram die je normaal zou gebruiken niet geheel naar rato is zoals deze bedoeld is. Door een grotere hoeveelheid bladeren te gebruiken, krijg je waarschijnlijk een betere mix die dichterbij de oorspronkelijke melange komt. Omdat je de bladeren toch hergebruikt, gebruik je ook niet meer theebladeren dan normaal.

Welke kruidenthee is jouw favoriet en wanneer drink jij het liefst een kruidenthee? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebook of Instagram!