loader image

Waarom is deze kruidenthee zo goed voor je gezondheid?

Waarom is deze kruidenthee zo goed voor je gezondheid?

Kruidenthee is beschikbaar in veel verschillende soorten, met allemaal hun eigen kenmerken, smaakprofielen en ook gezondheidsvoordelen. Zo heeft ook iedere kruidenthee (tisane) zijn eigen moment – bijvoorbeeld een kamillethee om tot rust te komen voor het slapen. Wij hebben van onze Nederlandse gewassen ook een tisane op de markt gebracht die voordelen meebrengt voor je gezondheid. Ons geheim? Heel simpel; zorgvuldig gekozen ingrediënten.

1. Laurier

Ons eerste hoofdingrediënt is de laurierplant, van één van onze telers, namelijk Charl van Gova. Deze aromatische krachtpatser neemt niet alleen een rijke smaak mee, maar ook één van de gezondheidsvoordelen van deze blend. Laurier is namelijk bekend om het verlagen van de bloedsuikerspiegel en wordt hier ook al lang voor gebruikt.

Dit is ook één van de redenen dat VARTA ValorisatieLab de olie verkrijgt uit de laurierbladeren van Gova. De reinigende inhoudsstoffen van de laurier worden ook al jaren gebruikt in onder andere zeep. Veelzijdiger dan zomaar een blaadje voor in je soep, dus!

2. Bromelia

De bromelia heeft een interessant verleden, voornamelijk in de streken waar het vandaan komt: Midden-Amerika. Vanwege het feit dat bromelia’s tot 3 meter hoog kunnen worden en flinke stekels aan de bladen hebben, werden ze eeuwen geleden al gebruikt als perceelafscheiding. Een stijlvolle manier om ervoor te zorgen dat je geen ongewenst bezoek krijgt!

Maar zelfs de Maya’s wisten al dat de bromelia meer te bieden had, dus aten zij deze planten ook. Dit heeft waarschijnlijk in hun voordeel gewerkt, omdat we door onderzoek weten dat de bromelia ook sterke gezondheidsvoordelen heeft. Zo werkt het sap van het blad koortsverlagend en worden de vruchten gebruikt tegen scheurbuik, diabetes en hoge bloeddruk. Van het blad wordt een sterke thee gemaakt die gedronken wordt na de maaltijd, om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

3. Curryblad

Currybladeren zetten het thema voort wat betreft de gezondheidsvoordelen van onze andere ingrediënten. Deze plant komt oorspronkelijk uit India, waar het natuurlijk een ster is in veel gerechten in de bekende Indiase cuisine. Dit kruid heeft een aromatisch karakter en eigenschappen die meer doen dan alleen een curry op smaak brengen!

Bladeren van de currybladboom zijn rijk aan vitamine A, B, B2 en C. Ze zijn ook een bron van mineralen en de combinatie hiervan is waarschijnlijk waarom ze ook al enige tijd (vooral in de landen van herkomst) gebruikt wordt bij mensen met diabetes om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Tegenwoordig wordt, net als bij de laurierplant, ook olie uit de bladeren gewonnen en gebruikt voor de inhoudsstoffen.

4. Basilicum

Basilicum heeft eigenlijk verrassend veel voordelen voor je gezondheid, voor een kruid dat ongetwijfeld bekend is vanwege haar geur en smaak. Basilicum staat, naast het smaakprofiel, namelijk bekend als een kruid wat bij de spijsvertering helpt, ontstekingsremmend is en ook nog eens antibacteriële eigenschappen heeft van nature.

Het spreekt eigenlijk voor zich dat een kruidenthee met deze ingrediënten goed voor je is. Wat in ieder geval een herhalend thema is bij alle ingrediënten, is dat ze een balancerend effect hebben op de bloedsuikerspiegel wanneer ze herhaaldelijk genomen worden. Wat minder voor de hand liggend is, is de uitgebalanceerde smaak van al deze ingrediënten bij elkaar!

Drink jij je kruidenthee voor de gezondheidsvoordelen, de smaak, of voor andere redenen? Laat het ons weten in de reacties op onze Facebook of Instagram!