loader image

Wat is kruidenthee?

Wat is kruidenthee?

Thee is enorm populair in Nederland. Sterker nog, het is altijd een nauwe strijd tussen thee en koffie voor de meest gedronken drank in Nederland na water. Echter denk je bij thee snel aan die English Breakfast melange, of groene thee met citroen of gember. De term kruidenthee wordt ook wel eens gebruikt, maar wat is het precies? Is kruidenthee een theesoort?

Het verschil tussen thee en kruidenthee

Bloemig, floraal, fris, zacht – dit zijn allemaal woorden die je kunt koppelen aan kruidenthee. Hele knoppen van bloemen, aromatische en natuurlijke delen van planten die uit zichzelf een enorm uitgebreide en verfijnde smaak bieden, maar wat is het verschil dan tussen thee en kruidenthee?

Thee en kruidenthee (of tisane) zijn geheel verschillende drankjes. Thee is, per definitie, alleen afkomstig van de Camellia sinensis, ook wel bekend als de theeplant. Alle thee varianten en melanges die je kent, denk aan groene thee, zwarte thee, oolong thee, enz. komen allemaal van deze plant af. Kruidenthee is een groepsnaam voor alle theeachtige drankjes die gemaakt worden van vruchten, bloemen, of bladeren van andere planten.

Varianten en verschillen

Wat is het verschil precies tussen thee en kruidenthee? Eén van de grote verschillen is dat theesoorten van nature een variërend cafeïnegehalte hebben – dit maakt thee geschikt voor een lichte oppepper, maar een minder goede keus voor in de avond. Tisane/kruidenthee heeft deze eigenschap niet, waardoor je dit gerust de hele dag door kan drinken.

Een ander voordeel van kruidenthee: je kent het wel – je hebt je thee te lang laten trekken, waardoor het veel te sterk of zelfs bitter smaakt. Kruidenthee is, over het algemeen, wat vergevingsgezinder in gebruik.

Je komt in het dagelijks leven continu kruidenthee tegen. Rooibos, muntthee, gemberthee en bijvoorbeeld kamille- of lavendelthee zijn allemaal soorten kruidenthee. Zo zijn er nog talloze mogelijke soorten tisanes die je zou kunnen bedenken, zoals onze mix van bromelia, laurier, curry en basilicum. Wat thee en kruidenthee wél gemeen hebben, is dat er eindeloze mogelijkheden zijn door melanges te maken en zorgvuldig smaken en andere kenmerken te combineren.

Juist omdat kruidenthee ook zo verschillend kan zijn vanwege haar ingrediënten, is het belangrijk om goed te letten op wat er aangeraden wordt bij het zetten van de thee. Probeer ieder ingrediënt van de andere te onderscheiden en proef zorgvuldig – wie weet kom je er wel achter dat jij een bepaalde kruidenthee liever op een andere manier zet! Experimenteer met de temperatuur van het water, de hoeveelheid kruidentheebladeren en uiteraard de trektijd om te kijken wat het best bij je past.

Welke kruidenthee is jouw favoriet en wanneer drink jij het liefst een kruidenthee? Laat het ons weten in de reacties of op onze Facebook of Instagram!